Bouwmateriaal en werktuigen die op een bouwwerf worden gebruikt, zijn bijzonder gegeerd door dieven. Indien u het slachtoffer wordt van een diefstal op een werf, is de schade dubbel. Er moet nieuw materiaal aangekocht worden en bovendien bestaat het risico dat de afwerking van de werf vertraging oploopt.

Leg een strafklacht neer

Bent u het slachtoffer van een diefstal, leg dan strafklacht neer bij de politie. Aan het neerleggen van een dergelijke klacht zijn geen kosten verbonden. Door het neerleggen van de klacht bestaat de mogelijkheid dat de gestolen materialen ergens teruggevonden en gerecupereerd worden. De kans dat de daders worden gevonden is helaas echter niet heel groot.

Daarnaast is het neerleggen van een strafklacht belangrijk om vergoed te worden. Als u verzekerd bent tegen diefstal, zal de verzekeraar dit wellicht eisen.

Neem voorzorgen

Door een aantal voorzorgen te nemen, kan het risico op diefstallen op de werf beperkt worden:

  • Sluit de bouwwerf zo goed mogelijk af.
  • Laat bouwmateriaal en materieel in de mate van het mogelijk niet achter. Leg ze op zijn minst binnen of in een werfkeet en doe die op slot.
  • Hou het materiaal bij elkaar met kettingen.
  • Zet een kenteken op de materialen. Op die manier wordt het minder interessant om ze te stelen. Bovendien wordt het gemakkelijker ze later te recupereren als de politie de ‘buit’ terugvindt.
  • Probeer vroegtijdige leveringen op de werf in de mate van het mogelijke te vermijden.

Lees ook onze tips uit een vorig artikel: diefstal op de bouwplaats verminderen en verhinderen.