Dat de bouwsector de laatste jaren door een onstuimige periode ging, is een understatement. Door de COVID-pandemie, de energiecrisis en het conflict in Oekraïne worden bouwprofessionals geconfronteerd met hoge productiekosten, schaarste van bepaalde materialen en/of lange levertijden. Deze materialencrisis heeft ervoor gezorgd dat ook de prijs van heel wat bouwgrondstoffen en bouwmaterialen ‘door het dak’ zijn gegaan. En dat schrikt natuurlijk veel kandidaat-(ver)bouwers af, met als gevolg dat het voor bouwprofessionals niet altijd eenvoudig is om nieuwe projecten/werven binnen te halen.

Livios en Embuild (vroeger: Confederatie Bouw) hebben de prijzen uit 2020 (vóór COVID) vergeleken met de prijzen van 2023. Hieruit is onder meer gebleken dat de prijs van staal met maar liefst 83,6% (!) is gestegen. Ook de prijs van cement en betonproducten is fors gestegen, namelijk met 30,4% het afgelopen jaar of met 61,3% sinds 2020. Voor cement en beton wordt overigens verwacht dat de prijs ook de komende maanden nog (licht) zal blijven stijgen.

Toch is er ook goed nieuws. Verschillende bouwmaterialen kenden de afgelopen periode een prijsstabilisatie of prijsdaling. Op een jaar tijd werd hout zo’n 26,5% goedkoper en werd staal opnieuw 24,4% goedkoper. Ook de prijs van plastic, koolwaterstoffen en non-ferrometalen werd goedkoper. Al zullen we wellicht nooit meer terugkeren naar de prijzen die we voor COVID kenden…

Hoe zit het met de prijzen van bouwmaterialen?

Bronnen: Livios en Embuild