Diefstal van bouwmateriaal, groot materieel of gereedschappen op de werf is een ware plaag. Maar liefst de helft van de bouwbedrijven heeft er meer dan eens mee te maken. Een goede verzekering is aangewezen omdat de aannemer de kosten niet mag doorrekenen aan de bouwheer en ook instaat voor eventuele extra kosten naar aanleiding van de vertraging van de werken. Soms is het zelfs onmogelijk of onbetaalbaar om materialen te verzekeren. Preventie is daarom noodzakelijk om diefstal op de bouwplaats te verminderen en te verhinderen.

10 preventietips

  1. Identificeer en registreer uw voertuigen en machinepark (+ foto’s). Vul de registratieformulieren in.
  2. Breng bedrijfskleuren en -kenmerken aan op uw materieel.
  3. Ontmoedig diefstal door een defensieve inrichting van de bouwplaats.
  4. Meld bouwplaatsen en diefstalgevoelige periodes (onverwacht vorstverlet, donkere dagen en de kerstvakantie) aan de lokale politie. Vraag patrouilles.
  5. Beveilig uw bouwplaats en pas gelijktijdig verschillende beveiligingstechnieken toe.
  6. Beveilig al uw voertuigen, bouwplaatsbarakken en machines. Hou rekening met de buurtomgeving.
  7. Op de bouwplaats bevindt zich best alleen het materiaal en materieel dat u de dag zelf nodig hebt. Vermijd vroegtijdige leveringen.
  8. Maak op het einde van de dag de inventaris van het gereedschap op.
  9. Breng ’s avonds het diefstalgevoelige materiaal en gereedschap terug naar het bedrijf en bewaar het ’s nachts achter slot.
  10. Geef diefstal altijd en meteen aan bij de politie en bezorg foto’s en registratieformulier(en). Slechts 1 op de 5 bouwbedrijven zou aangifte doen.

Personeel sensibiliseren

Het zal niet volstaan om de bouwplaats en het materiaal te beveiligen of te verankeren. Ook aan de attitude van het personeel moet gewerkt worden. Zij moeten de procedures correct opvolgen en altijd attent blijven. Dit kan met een sensibiliseringsactie met posters en stickers. Regelmatig herinneren aan de diefstalpreventietips en -procedures op gecombineerde infosessies over veiligheid en gezondheid zal ook helpen. Desnoods voert u een premiesysteem dat medewerkers beloont wanneer ze goed zorg dragen voor het aan hen toevertrouwde materiaal.

Bouwbewoning

Camerabewaking, beveiligde omheiningen, track-and-tracetechnologie en antistartsystemen kent u wellicht, maar heeft u al gehoord van de — minder techologische — ‘Bouwbewoning’? Wooncabines plaatsen voor bouwbewoners heeft zich de voorbije jaren bewezen als prima methode om diefstal en vandalisme tot een minimum te herleiden. De tijdelijke bewoners hebben over het algemeen een normale job en zijn dus overdag tijdens de bouwwerkzaamheden niet thuis. Zo lopen bouwbewoners en bouwvakkers elkaar niet in de weg.

Lees ook wat je moet doen wanneer je het slachtoffer bent van een diefstal en hoe je je werf optimaal kan verzekeren.

Bronnen: Confederatie bouw (PDF) en BeSafe (PDF).