Keramiek (zoals aardewerk, steengoed en porselein) is een verbinding van klei, water, vuur en lucht. Bij een hoge temperatuur bakt men de klei, waardoor de kenmerkende eigenschappen van deze bouwmaterialen ontstaan. Deze zijn: een hoge duurzaamheid, kleurvastheid, een lange levensduur en onbrandbaar. Keramische tegels zijn dunne platen, over het algemeen gebruikt voor de bekleding van vloeren, wanden, keuken- en badkamer werkbladen. Opmerkelijke kwaliteiten van keramische bouwmaterialen zijn onderhoudsarm, antistatisch, warmteaccumulerend en herbruikbaar.

De kwaliteiten van keramische bouwmaterialen

Gemakkelijk onderhoud

De eerste installatie en een vervanging van een gebroken tegel is een kostbaar proces. Daarom vragen heel wat consumenten zelfherstellende en krasvaste keramische tegels.

Hygiëne

In plaatsen zoals ziekenhuizen, keukens, badkamers en openbare zwembaden waar hygiëne van cruciaal belang is, gebruikt men vaak keramische tegels. Ze moeten daarom gemakkelijk te reinigen zijn.

Bestand tegen extreme omstandigheden

Als gevolg van nieuwe bouwtrends en -omgevingen kan tegenwoordig keramiek met zware omgevingscondities geconfronteerd worden. Duurzaamheid, krasvastheid, brandwerendheid zijn daarom belangrijk.

Veiligheid

Het gebruik van keramische tegels bij vochtige ruimtes, zoals zwembaden, douches of badkamers, zorgt ervoor dat deze glad zijn. Oppervlakken van keramiek moeten een anti-slip functie hebben om incidenten te voorkomen.

Om keramiek te bewerken, moet ook gebruik gemaakt worden van het juiste gereedschap. Voor de delicate ondergrond keramiek ontwikkelde CS Projects verschillende diamantzagen en diamantboren.