Zelfherstellend beton dat scheuren kan opvullen klinkt bizar. Na succesvolle testen in onder andere de Universiteit van Gent passen bedrijven het echter toe in de praktijk.

Extra bacteriën uit de voedselketen (meer bepaald uit afval van aardappelen) stellen het beton in staat om zich te herstellen. De bacteriën treden in actie wanneer er een barst ontstaat om dat ze dan in contact komen met water en lucht. De barst wordt dan opgevuld met kalksteen dat de bacteriën aanmaken en dit tot 0,5mm.

Een bluswaterbassin in beton herstelt zichzelf

Een bluswaterbassin van het Havenbedrijf Rotterdam is voorzien van wanden in zelfhelend beton. Dit bassin is de eerste toepassing op grote schaal in een ter plaatse gestorte constructie en is meteen de ideale test.  De constructie is immers aan de binnenzijde gevuld met water zodat je aan de buitenzijde meteen kan zien of de bacteriën hun werk doen.

Deze nieuwe toepassing van beton kan in de toekomst heel wat voordelen opleveren: minder onderhoud en geen herstellingen meer.

Ondertussen wordt ook met andere materialen zoals metalen, plastics, polymeren en asfalt getest op deze zelfhelende toepassing. Wordt vervolgd dus!

Bron: bouwenenwonen.net