De winterperiode is voor de meesten een periode van prachtige landschappen, stevige wandelingen en gezellig televisie kijken met een kopje warme koffie. Sommige werknemers hebben echter geen keuze en zijn tijdens de winter nog steeds buiten aan het werk. Het is enkel toegelaten om het werk te onderbreken als de werkomstandigheden te slecht zijn. Maar heel vaak zijn de weersomstandigheden net niet slecht genoeg. Daarom neem je best een aantal preventiemaatregelen.

Werken in de kou

Werken in de kou kan heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken. Van verkleumd raken tot onderkoeling, van winterhanden tot kloven. Wanneer het lichaam minder energie verbruikt kunnen mensen met gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of diabetes ook snel verzwakken.

Het buiten werken in deze temperaturen houdt specifieke gevaren in en verhoogt het risico op ongevallen. Denk bijvoorbeeld aan uitglijden over gladde oppervlaktes of de controle over een machine verliezen wanneer de grond onstabiel is. Bovendien verbruik je meer energie waardoor je sneller moe wordt. Onderstaand vind je vijf preventiemaatregelen die je best neemt.

Zorg vo​or warme werkkleding

Geef je werknemers aangepaste kleding die hen beschermt bij het buiten werken. Kies voor kledij die isolerend maar ook absorberend is. Kledingstukken die té isolerend zijn, veroorzaken overvloedig zweten waardoor de kledij vochtig wordt en dus onaangenaam voelt. Daardoor kan de werknemer ziek worden. Het is bovendien belangrijk om je hele lichaam te beschermen: denk ook aan je handen, hoofd en voeten. Met een muts, veiligheidshelm en thermische isolatieschoenen kunnen je werknemers de winter tegemoet.

Bewaar je werkmateriaal zorgvuldig

Bescherm het werkmateriaal dat niet bestand is tegen de vorst en berg het veilig op zodat het niet kan omvallen.

Zorg voor veilige omstandigheden

Beperk het risico op uitglijden door gebruik te maken van strooizout, maar ook door een goede afwatering te voorzien op bouwwerven. Ook het leggen van planken op een modderige ondergrond kan helpen.

Zorg voor verwarmde ruimtes

Je werknemers moeten zich kunnen terugtrekken in een warme ruimte om warme dranken te nuttigen of om zich om te kunnen kleden. Zorg er wel voor dat de buizen en sanitaire ruimtes in deze lokale goed geïsoleerd zijn. In het weekend kan je deze bijvoorbeeld aftappen om bevriezing te voorkomen.

Denk goed na over de volgorde van de taken

Probeer indien mogelijk om bepaalde voorbereidende taken uit te voeren in een verwarmde of afgesloten ruimte. Daarnaast kan je de buitenwerkplaats beschermen met een windscherm om koude te vermijden. Ook de aanwezigheid van verlichting is niet onbelangrijk bij deze vroege, donkere dagen.

Bron: turner-dewaele.be