Bouwlustige Belgen
We zijn een bouwlustig volkje en dat begint een probleem te worden. De betonstop, de strenge energie-eisen en de sterke prijsstijgingen dwingen ons om steeds kleiner te gaan wonen. Zo is de prijs van zowel bouwgronden als constructies met 30% gestegen tussen 2004 en 2015. Daarnaast zijn banken veel meer terughoudend geworden om leningen toe te kennen voor hoge bedragen. Hierdoor is er een nieuwe aanpak nodig in de architectuur.
Sinds 2001 is de gemiddelde grootte van woningen en appartementen al gedaald met 20% (volgens Fod Economie). Het ziet er echter naar uit dat dit nog verder zal afnemen. Maar hoe pakken we dit dan aan?
Kelders, zolders en garages zijn de eerste ruimten die sneuvelen in de architectuur van nieuwbouwwoningen en renovaties. Bovendien zorgen ook slimme indelingen voor plaatsbesparing zoals bv. de ruimte onder een trap benutten als opbergruimte, hoekkasten plaatsen en mezzanines toepassen.
Tenslotte zien we ook dat meer lichtinval, meer lichte kleuren in het interieur en zowel spiegels als glazen wanden het ruimtelijk gevoel doen toenemen.
Trends in architectuur
Platte daken worden steeds meer als de betere oplossing beschouwd dan schuine daken. Installeer dus later een traplift in plaats van een bungalow te bouwen en zorg dat de tuin niet pal op het zuiden is gericht zodat je de binnentemperatuur beter kan controleren.
Maar ook daktuinen, verticale tuinen en vooral meer groen binnen in huis winnen aan belang.
Voor de bouwmaterialen wordt steeds meer gerecycleerd materiaal gebruikt, ook in nieuwbouw. Tracimat, de eerste erkende sloopbeheerorganisatie in Vlaanderen, speelt hierin een belangrijke rol.
Duurzaamheid speelt al langer een belangrijke rol, maar een nieuwe trend is dat automatisering en duurzaamheid elkaar steeds meer tegemoet komen zoals waterzuivering voor particulieren en controle van je verwarming vanop afstand.
Bron: Bereal, Batibouw & Logic Immo