De verschillende soorten diamantboren worden onderverdeeld naargelang het materiaal waarvoor ze gebruikt worden of naargelang de functie die ze vervullen. De segmenten van een diamantboor zijn dus afgestemd op de ondergrond waarvoor ze bedoeld zijn. In dit artikel lichten we kort toe wat de verschillende soorten diamantboren zijn en waarvoor ze gebruikt worden.
Hoe werkt een diamantboor?
Bij het boren met diamant is het belangrijk dat de diamantkorrels grip krijgen op het materiaal. Tijdens het boren verrichten de diamanten die uit de binding steken het effectieve boorwerk. Deze diamanten verslijten, waardoor telkens opnieuw nieuwe diamanten naar buiten moeten komen om de boor scherp te houden. Doordat de binding tijdens het boren wordt aangetast, zullen de opgebruikte diamanten loskomen en zullen er nieuwe aan het oppervlak verschijnen.
Koeling speelt bij het boren een grote rol omdat vaak met hoge toertallen wordt geboord. Er bestaan twee soorten koeling: een luchtgekoelde boor waarbij je een stofzuiger gebruikt om de boor af te koelen, en een watergekoelde boor. Bij watergekoelde boren moet je er op letten dat het koelwater bij het diamant van de boor komt, dus op de snijkant.
Soorten diamantboren
Er zijn twee soorten manieren van boren: droog of nat. Welke manier je gebruikt hangt af van het materiaal van de ondergrond en de boor die je gebruikt.
Natboor
Een natboor is een diamantboor die voornamelijk gebruikt wordt voor beton, asfalt en harde steensoorten. Bij een natboor wordt een waterslang aangesloten op de diamantboormachine. De watertoevoer kun je tot in detail regelen dankzij het kraantje op de waterslang. Omdat boren in beton, hard gebakken kalksteen, tegels of natuursteen leidt tot een zeer hoge wrijvingswarmte, is het cruciaal dat de synthetische diamanten voldoende gekoeld worden om te vermijden dat die verbranden.
Het grote voordeel van een natboor is dat je geen hinder ondervindt van stof en dat de boor goed gekoeld blijft. Daardoor voorkom je schade aan de boor. Ook mogelijk betonijzer vormt tijdens het natboren doorgaans geen obstakel.
Wat is het nadeel aan natboren? Het water kan voor een klein beetje overlast zorgen. Het is dus aan te raden de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.
Droogboor
Een droogboor is een diamantboor voor metselwerk. Voor een zachte ondergrond (abrasieve materialen), zoals baksteen of kalkzandsteen, is een boor met harde binding nodig. Hiervoor kun je dus perfect een droogboor gebruiken. Het grote verschil tussen natboren en droogboren is dat je bij de laatste niet kunt ontsnappen aan een bepaalde hoeveelheid stof. Om de boor koel te houden en stofvrij te kunnen werken (wettelijk verplicht) is het sterk aan te raden om een stofzuiger te gebruiken tijdens het boren.
Doosboor
Een doosboor dient speciaal voor het boren in baksteen ten behoeve van elektrische schakelaars, stopcontacten en dergelijke meer en bestaat in verschillende diameters. Een doosboor kan dus van pas komen bij renovatie- en installatiewerkzaamheden van afvoerbuizen, verwarmingsbuizen en elektrische schakelaars. Doosboren boren minder diep dan een natboor en droogboor.
Keramiekboor
Tot slot is er de keramiekboor. Deze soort diamantboor dient speciaal voor delicate ondergrond zoals keramiek, arduin en natuursteen. Bij keramiekboren of tegelboren kun je opnieuw kiezen tussen droogboren en natboren.
Bij CS Projects hebben we keramiekboren die speciaal ontwikkeld zijn voor het droogboren in keramische tegels. Het voordeel van droogboren bij tegels is dat je de tegel direct na het boren kunt verlijmen aangezien de tegel niet nat wordt. Tijdens het droogboren is het belangrijk ervoor te zorgen dat de warmte goed vrijkomt. Dit doe je door een wikkelende beweging te maken. Sommige diamant keramiekboren zijn voorzien van wax wat ook voor verkoeling van de boor zorgt.
De keramiek natboor zorgt voor optimale koeling en stofvrij boren. Het boorgruis stroomt met het water weg. De keramiek natboor van CS Projects is ideaal om kleine gaten te boren in keramische tegels.
Wens je graag meer info over onze diamantboren. Aarzel dan niet contact met ons op te nemen.