Door de coronacrisis is gebleken dat goede ventilatie op de werkvloer noodzakelijk is. Niet alleen om de verspreiding van het virus te beperken, maar ook om de concentratie van medewerkers te verhogen. Frisse en zuivere lucht betekent een fris en productief brein.
Zet in op ventilatie op het werk
Om te zorgen voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om de werkruimtes goed te ventileren. Zet dus in op ventilatie op het werk. Dat schrijven ook 39 wetenschappers in het tijdschrift Science. Goede ventilatie kan volgens de deskundigen voorkomen dat virussen zoals het coronavirus zich verspreiden via aerosolen, minuscule deeltjes in de lucht die langdurig blijven zweven.
Naast het op peil houden van de vochtigheidsgraad binnenshuis, zorgt ventilatie voor een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigde lucht. Het is misschien moeilijk te geloven, maar het klimaat binnen is vaak van slechtere kwaliteit dan buiten. Dit komt door onvoldoende ventilatie, vocht en schimmels, stoffen uit bouwmaterialen en dergelijke meer. Een ongezond binnenklimaat kan zorgen voor geïrriteerde ogen of luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid of een te koud of te warm gevoel. Allemaal ongemakken die je je werknemers niet wil aandoen.
De ramen openzetten is een mogelijke oplossing, maar niet altijd even evident. Bij slecht weer of koude is het niet de aangenaamste oplossing. Daarbij gaat het gepaard met warmteverlies en een ongelijkmatige verdeling van verse lucht. Ook geluiden van buiten kunnen storend zijn tijdens het werk. Daarom is het aan te raden en mechanisch ventilatiesysteem te installeren in de verschillende ruimtes op het werk.
Hoe weet je nu of de lucht zuiver is?
De kwaliteit van de lucht wordt vaak gemeten aan de hand van het CO₂-niveau. Dit kan eenvoudig aan de hand van CO₂-meters. Men spreekt van een zuivere lucht als het CO₂-niveau in gesloten ruimtes minder dan 800 ppm (deeltjes per miljoen) bedraagt. Is de CO₂-concentratie hoger dan de aanbevolen of vereiste waarden, dan is dit een goede indicator van onvoldoende ventilatie en/of en te hoge bezettingsgraad van de ruimte.
De plaatsing van een ventilatiesysteem
Het is aan te raden een mechanisch ventilatiesysteem (type c of d) te installeren. Na het plaatsen van het ventilatiesysteem – met behulp van het juiste diamantgereedschap is die klus snel geklaard – is het belangrijk het ventilatiesysteem goed te onderhouden en na te gaan of de capaciteit van het ventilatiesysteem maximaal wordt benut in elke ruimte. Ook als er niemand in de ruimte is, is het nuttig om het ventilatiesysteem aan te laten staan; bijvoorbeeld voordat je medewerkers op kantoor komen.
Goede ventilatie helpt dus niet alleen om de verspreiding van het virus te beperken. Het is ook belangrijk voor de concentratie en productiviteit van de werknemers. Frisse lucht zorgt voor een fris brein. Volgens een rapport van de Vlaamse Overheid is het essentieel dat “een goede binnenluchtkwaliteit permanent gegarandeerd kan worden in alle ruimten.”
Bron: De Standaard – Binnenklimaat – NOS