De stijgende energieprijzen, voor zowel gas als elektriciteit, doet mensen nadenken over manieren om die kosten te drukken. De eigen woning energiezuiniger maken en investeren in duurzame energie is voor velen een logische stap. 

Wie eerder nog twijfelde om de sprong naar duurzame energie en duurzaam bouwen te maken, krijgt een extra reden om snel te handelen. De Federale en Vlaamse overheid willen particulieren stimuleren om energiezuinig te (ver)bouwen. Dat doen ze door, naast de reeds bestaande steun, de premies voor warmtepompen en dakisolatie te verhogen (Bron: HLN 25/02/2022). Daardoor wordt energiezuinig (ver)bouwen dit jaar extra aantrekkelijk. De premie voor hybride warmtepompen gaat van 800€ naar 1500€, bij lucht-water warmtepompen stijgt de premie van 1500€ naar 2250€. De premie voor dak- of zolderisolatie bedraagt nu 8€ per vierkante meter waar dit voorheen 4€ bedroeg.

Bouwsite Livios meldt ook dat vanaf 1 april het btw-tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen van 21% naar 6% daalt voor alle woningen. Voorheen was dit enkel geldig voor woningen die ouder waren dan tien jaar.

Energiezuinig bouwen

Moeten we nu massaal allemaal warmtepompen plaatsen? Ja en nee. Enkel een warmtepomp plaatsen heeft geen zin. Energiezuinig (ver)bouwen vraagt een doordacht plan, waarbij de keuze van een verwarmingsinstallatie eigenlijk de laatste stap is, dat meldt Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Om de warmtevraag te doen dalen, moet de woning eerst goed geïsoleerd zijn. Daarom dat de overheid dus ook de premies voor het isoleren van daken een jaar lang verhoogt. Daarbij geldt ook dat niet elke woning even geschikt is voor een warmtepomp. Bij nieuwbouwwoningen is dat meestal geen probleem, maar bij oude woningen is er bijvoorbeeld niet altijd genoeg plaats om een warmtepomp te plaatsen. Particulieren consulteren dus best de aannemer voordat ze aan hun verbouwingen starten.

Eén iets is zeker, wie energiezuinig bouwt, kan dus op heel wat premies rekenen. Een duidelijk overzicht van de huidige premies vind je op vlaanderen.be.