Zowel ervaring maar zeker ook het juiste gereedschap is belangrijk bij het boren door dure tegels en natuursteen. Een gebroken tegel of steen kan duur uitvallen. Diamantboren zijn hierbij het ideale werkinstrument.

Segmenten van een diamantboor

De segmenten van een diamantboor zijn afgestemd op de ondergrond waarvoor ze bedoeld zijn. Een diamantboor voor metselwerk (droogboor) heeft een andere samenstelling dan een boor voor beton (natboor).  Een segment bestaat uit diamanten en een binding die als functie heeft de diamanten op hun plaats te houden. Tijdens het boren zullen de diamanten die uit de binding uitsteken het effectieve boorwerk verrichten. Hierbij verslijten deze diamanten waardoor dus telkens opnieuw nieuwe diamanten naar buiten moeten komen om de boor scherp te houden. Doordat de binding tijdens het boren aangetast wordt door het boorstof zullen de opgebruikte diamanten worden losgelaten/uitgerukt en zullen er nieuwe diamanten aan het oppervlak verschijnen.

Belang van het boorstof

Elke ondergrond geeft een andere boorstof: metselwerk geeft grof stof, wat agressief op de binding inwerkt; beton geeft fijn stof, wat helemaal niet agressief op de binding inwerkt; wapening geeft zeer grove metalen schilfers en is zeer agressief op de binding. Voor een zachte ondergrond met agressieve boorstof is er dus een boor met een harde binding nodig. Voor een harde ondergrond met fijn boorstof is dan weer een boor met een zachte binding nodig. Het is dus best om voor metselwerk een droogboor te gebruiken en voor alle harde ondergronden een natboor om de productiviteit en de goede werking te verzekeren.

Natboren

Bij het boren in beton, hard gebakken baksteen, tegels en natuursteen is de wrijvingswarmte op de diamanten zeer hoog. Synthetische diamanten zijn bijzonder hard, maar verliezen hun eigenschappen bij een temperatuur die groter is dan 800°C. Koeling met water is dus absoluut noodzakelijk om te vermijden dat deze diamanten verbranden, waardoor de boor bot loopt.

Professionele diamantboren

De professionele diamantboren zijn geschikt voor herhaaldelijk gebruik in zeer harde materialen. Vraag zeker ons advies.