Bij de keuze van verschillende beschermingsmiddelen is het belangrijk deze op elkaar af te stemmen. Gehoorbescherming, hoofdbescherming en ademhalingsbescherming zijn echter vaak niet gemakkelijk te combineren. Door hier op voorhand rekening mee te houden, kun je veel problemen voorkomen.

Gehoorbescherming

Op plaatsen met een geluidsniveau hoger dan 80 dB(A) is gehoorbescherming noodzakelijk. Bij bewerkingen zoals zagen, slijpen en hakken bieden proppen of watten te weinig bescherming. Bij dit soort werk moet je otoplastieken of een goed dempend type gehoorkap gebruiken.

Hoofdbescherming

Op plaatsen waar er kans is het hoofd te stoten of geraakt te worden door vallende materialen, is het dragen van een helm verplicht. Hierbij moet de helm uiteraard voldoen aan bepaalde normen en moet deze voorzien zijn van een linnen binnenwerk, een leren zweetband en een kinband. Binnen het bereik van de kraan is het verplicht een helm te gedragen.

Gelaatsbescherming

Bij bewerkingen waarbij sprake is van wegspringend materiaal (hakken, slijpen) of vallend gruis (bij werk aan gevels) moet je gelaatsbescherming dragen.

Kniebescherming

Knieën kun je beschermen door bij geknield werken kniebescherming te dragen.

Bescherming van de voeten

De voeten van medewerkers goed beschermen kan door het dragen van veiligheidsschoenen of, in een natte omgeving, veiligheidslaarzen met stalen tussenzool en stalen neus. De veiligheidsschoenen moeten steeds voldoen aan de normen.

Bescherming van de handen

Handen worden beschermd door het dragen van slijtvaste werkhandschoenen met goede grip en ademende rug. Ook deze moeten voldoen aan de normen. Bovendien is de maat belangrijk. Daarom is het aan te bevelen om altijd diverse maten in voorraad te hebben.

Bij het werken met lijmen en oplosmiddelen of verdunners bieden kunststof handschoenen de juiste bescherming.

Kleding

Voor buitenwerk is goede, bij het seizoen passend, beschermende kleding belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor onderkleding van polypropyleen. Deze isoleert goed en is verkrijgbaar in sportzaken en bij leveranciers van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast is het verstandig om meerdere lagen kleding te dragen. Op deze manier kunnen medewerkers afhankelijk van de omstandigheden meer of minder aantrekken. Een combinatie van overall en bodywarmer is praktisch en comfortabel.

Bescherming tegen UV-straling

Huid en ogen moeten bij zonnig weer worden beschermd met kleding of een zonnecrème. Het gebruik van een helm of pet met klep en nekflap kan noodzakelijk zijn. Het gebruik van een zonnebril met UV-filter beschermt de ogen.

Hygiëne

Een goede hygiëne betekent dat overal waar wordt gewerkt toiletvoorzieningen en een goede wasplaats voorzien zijn. Hier moet steeds stromend water, zachte zeep en wegwerphanddoeken aanwezig zijn. Agressieve zeep, zoals garagezeep, kan de huid beschadigen. Het is dus aan te bevelen om andere soorten handreinigers te gebruiken.